Locatie 1: SINT-GORIKSHALLEN

Sint-Goriksplein 23, 1000 BRUSSEL
van 9u50 tot 12u30 - gereserveerd voor scholen - volzet
van 14u tot 22u - voor het grote publiek
van 23u tot 04u - Iedereen welkom op de Electronic Closing Party

Het centrale evenement, in de Sint-Gorikshallen, wordt georganiseerd door het Federaal Wetenschapsbeleid (BELSPO) en de Dienst voor Wetenschappelijke en Technische Informatie (DWTI) in samenwerking met de dienst van de Belgische gecoördineerde collectie van Micro-organismen (BCCM), het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK), Research in Brussels (RIB), het Museum voor Natuurwetenschappen – departement Noordzee (KBIN/BMM), Technopolis, Orgabits – Evolvay, Ecology Project,  Par ci – Par là en het Franstalig fonds voor wetenschappelijk onderzoek (F.R.S.- FNRS).

Naast informatie, een wetenschapsshow, verschillende demonstraties, enz., kunnen de bezoekers deelnemen aan workshops en zich uitleven op de “electronic party”.

 

"Beter en langer leven dankzij de wetenschap"

Informatiestands in de St-Gorikshallen

Show, wetenschappelijke demonstraties en interactieve workshops

ELECTRONIC CLOSING PARTY - Belspo van 23u tot 04u

 

 

Op de stand van het Federaal Wetenschapsbeleid


Wil je een onderzoeker worden? - Belspo

Een gelegenheid om de uiteenlopende gebieden te ontdekken waarop het Federaal Wetenschapsbeleid actief is, van Antarctica tot de ontwikkeling van nieuwe technologieën, van de Noordzee tot de restauratie van kunstwerken, van milieubeheer tot satellieten!

[top]

 

 

Op de stand van de Europese Commissie en het Europees Parlement


De Marie Curie Acties en het Europees Parlement

De Europese Commissie ondersteunt de Nacht van de Onderzoekers in het kader van Marie-Curie Acties. Marie Curie is een programma dat bestaat om carrières van jonge onderzoekers te bevorderen. Op deze stand kunnen bezoekers de omvang van deze acties ontdekken.

De bezoeker krijgt op de stand van het Parlamentarium informatie over waartoe het Europees Parlement dient en hoe het ons dagelijkse leven beïnvloedt?
Aan de hand van ludieke activiteiten voor het grote publiek wordt uitgelegd wat er met Europa op het spel staat. Om op alle vragen te antwoorden en uit te leggen hoe Europese beslissingen ons dagelijks leven kunnen beïnvloeden, zijn specialisten aanwezig.

European Researchers'night website
http://ec.europa.eu/research/researchersnight/index_en.htm

Marie Curie Actions - Reintegration Grants and Researchers' Night
http://www.ec.europa.eu/mariecurieactions
http://ec.europa.eu/research/rea/

[top]

 

 

Op de stand Europa


De Europese landen

Bezoekers krijgen antwoorden op hun specifieke vragen over de landen van de Europese Unie. zoals over hun geografische situatie.
Met behulp van een unieke puzzel kunnen de bezoekers hun kennis testen en de 28 landen op een kaart lokaliseren, hun vlaggen identificeren, hun hoofdsteden en de belangrijkste rivieren aanduiden.

[top]

 

 

Op de stand van het FNRS (Fonds de la Recherche scientifique)


Het nieuwe strategisch plan voor wetenschappelijk onderzoek

Het FNRS ('Fonds de la Recherche scientifique') draagt bij tot de ontwikkeling van het fundamenteel onderzoek in de Federatie Wallonië-Brussel en stimuleert excellentie. Met zijn nieuwe strategische plan wil het FRS - FNRS de uitdagingen aannemen die gelinkt zijn aan veranderingen op internationaal vlak in de beleidsvoering op het gebied van het onderzoek. het wil ook onderzoekers van de Federatie Wallonië-Brussel helpen zich in de Europese onderzoeksruimte in te passen.
Die voor de maatschappij essentiële uitdaging moet zowel door de overheid als het grote publiek worden gedragen, want returns van investeringen in het vrij onderzoek zijn pas op lange termijn zichtbaar. Dat plan past in een zeer onderzoeksvriendelijke nationale en internationale context en in de dynamische ontwikkeling van het FRS - FNRS, dat zijn structuur en zijn strategische projecten wenst uit te bouwen en uit te werken voor alle onderzoekers en het onderzoek zelf, met zijn waarden als uitgangspunt, te weten creativiteit, excellentie en transparantie.

[top]

 

 

Op de stand van de Belgische gecoördineerde collecties van micro-organismen (BCCM) - Belspo


Ontdek de micro-organismen - BCCM

Micro-organismen kunnen een bedreiging vormen voor de menselijke gezondheid, maar kunnen anderzijds ook bijdragen aan de productie van geneesmiddelen, zoals antibiotica en vaccins. Een verzameling culturen bewaart die organismen als een bron van biodiversiteit en maakt ze publiek beschikbaar voor onderzoekers en industriëlen.

  • Tijdens een informatieve workshop worden dekinderen bewust gemaakt zowel van de impact van besmettelijke ziektes en ouderdomsziektes op de menselijke gezondheid als van het potentieel van micro-organismen voor de productie van geneesmiddelen.
  • De kinderen worden uitgenodigd om het pathogene gebruik van micro-organismen te onderzoeken. Door met “structuren en mechanismen” te spelen kunnen die organismen “gemanipuleerd" worden zodat ze nieuwe kenmerken krijgen waardoor ze meer of minder gevaarlijk en of nuttig worden.
  • 3D visualisatie van micro- organismen kan worden bereikt met 3D Studio Max of andere software. De effecten in verhoogde virtualiteit en het in 3D drukken van zelf gecreëerde bugs worden onderzocht.

’s Avonds wordt het grote publiek geïnformeerd over de aanzienlijke rol die cultuurcollecties spelen voor het onderzoek, zowel in een academische als in een industriële omgeving. Er worden praktische voorbeelden getoond van samenwerkingsonderzoek op het gebied van besmettelijke ziektes enouderdomsziektes, waarbij micro-organismen en plasmiden worden gebruikt.

[top]

 

 

Op de stand van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium


Zal het Lam Gods er nog zijn als we 120 jaar oud worden? - KIK

Van oktober 2012 tot oktober 2017 voert het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) de conservatie-restauratiebehandeling uit van het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck.
Dit wereldberoemde schilderij wordt bewaard in de Sint-Baafskathedraal te Gent.

  • Dring door in de verflagen dankzij infraroodreflectografieën en radiografieën
    (closertovaneyck.kikirpa.be);
  • Ontdek het werk van de restaurateurs (spel met foto’s);
  • Reconstrueer het schilderij (puzzel).

[top]

 

 

Op de stand van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen en de Beheerseenheid van het Mathematisch Model van de Noordzee


Een levenslang engagement om mensen te helpen langer en beter te leven - KBIN & BMM

Wil jij weten waar onze wetenschappers zoal mee bezig zijn? Kom op vrijdag 27 september zeker in de Sint-Gorikshallen kijken! Voer een virtuele autopsie van een dolfijn uit, of kom meer te weten over… het seksleven van de purperslak.

Het thema dit jaar van de Nacht van de Onderzoekers is “Beter en langer leven dankzij de wetenschap”. Maar wat als het geven van leven zelf in gevaar is? De purperslak is een goed voorbeeld van hoe het mis kan gaan. Dit beestje verdween in de jaren 70 uit ons deel van de Noordzee ten gevolge van de chemische substantie TBT, een goedje dat werd gebruikt in verf voor schepen. De vrouwelijke slakken ontwikkelden na contact met TBT mannelijke kenmerken en konden zich dus niet meer voortplanten. TBT en andere polluenten schaden trouwens véél meer soorten dan enkel de purperslak.
In 2008 werd er een wereldwijd verbod ingesteld op TBT en kijk, de purperslak heeft zich hersteld en is terug! Dit is een goed voorbeeld van hoe wetenschap politici kan informeren en aanzetten tot politieke actie ter bevordering van de natuur en de biodiversiteit. Langer en beter leven is namelijk enkel mogelijk als mens of dier de kans hebben om dat leven te geven.

Seks en rock ’n roll
Waarom stellen we de slak centraal? Heel simpel: dit beestje heeft een heel levendig, kinky en vaak erg extreem seksleven. Wist je dat Cupido’s liefdespijlen écht bestaan bij slakken? En kan je je iets voorstellen van het rock-’n-rollgehalte bij de liefdesdans van een slak?
Collega Thierry Backeljau zal zorgen voor tekst, uitleg én beeld van de meest extreme, opmerkelijke en interessante praktijken bij de voortplanting van slakken. Gegarandeerd om rooie oortjes van te krijgen!

Te land, ter zee en in de lucht
Onze Noordzeespecialisten houden zich bezig met het monitoren van wat er in en rond de Noordzee gebeurt. De wetenschappers komen dus ook in actie als er een dier strandt aan onze kust. Maar wat gebeurt er achter de schermen bij zo’n gebeurtenis? Wat doen de wetenschappers precies? Kom dit zelf ontdekken bij de stand en voer een virtuele autopsie uit op een gestrande dolfijn! Bovendien zal er een schaalmodel te bezichtigen zijn van de Belgica. Dit imposante onderzoeksschip helpt reeds vele jaren mee met het gezond houden van onze Noordzee.

[top]

 

Op de stand van Technopolis


De Wetenschapsshow “Fit en Gezond"

In de interactieve ludieke show van Technopolis ontdek je alles over verschillende wetenschappelijke fenomenen rond voeding en gezondheid. Zoals een maagzweertablet maken en ijs maken op een wel heel “coole” manier. Dit en nog veel meer kun je ontdekken in de Wetenschapsshow van Technopolis®.

De show duurt 20-25 minuten.

[top]

Op de stand van "Research in Brussels"


Maak de cover van een wetenschappelijk tijdschrift van de toekomst - RIB

Die workshop nodigt bezoekers uit om in het jaar 2030 te worden geprojecteerd, als volwaardige wetenschappers op het gebied van fysica, biologie of astronomie. Om die reis futuristisch te doen uitschijnen worden een professionele fotograaf en de magie van de technologie ingezet met als resultaat een foto van de bezoeker op de cover van een magazine, een echte ontdekking!

[top]

 

 

Op de stand van Orgabits


Muziek uit fruit en groeten

Orgabits biedt een origineel concert aan, waarbij muziek wordt gemaakt op instrumenten die gemaakt zijn van groenten en fruit.
Er isl ook een workshop voor kinderen en hun familie waarop zij muziekinstrumenten leren kennen, kunnen aanraken, ernaar leren luisteren en zelf met een wortel of een andere groente muziekinstrumenten kunnen maken.

[top]

 

 

Op de stand van Ecology-Projects


Een interactieve workshop over de insectenkeuken

De bezoekers worden uitgenodigd verscheidene insectensoorten zoals krekels en meelwormen te proeven, in het kader van een nieuwe, meer duurzame en meer milieuvriendelijke nutritionele aanpak.

[top]

 

 

Op de stand van Parci-Parlà


Een interactieve workshop over groenten, planten en wilde bloemen

Jong en oud ontdekken originele maaltijden, cakes op basis van pompoenen, rozen, brandnetels, rozenwaterkoekjes enz.
Iedereen kan deze nieuwe smaken in verschillende combinaties proeven,

[top]

ELECTRONIC CLOSING PARTY - van 23u tot 04u - Belspo


Op niveau -1 vindt van 23 uur ’s avonds tot 4 uur ’s morgens een slotevenement plaats, te weten een “Electronic Party”(capaciteit 500 personen).
Op het programma: de Engelse Nathan Fake en Kelpe, de Duitser Kasse Mosse et de Franse Stellar OM Source.
Facebook evenement: https://www.facebook.com/events/466888646728607/

Nathan Fake (UK – minimal techno, electro, ambient)
Nathan Fake is een Engelsman die elektronische muziek speelt en al vele singles en drie albums op zijn conto heeft bij het door James Holden opgerichte platenlabel Border Community.
Hij verzorgde ook officiële remixes voor Tiefschwarz, Jon Hopkins, James Holden, Radiohead en Erol Alkan.
https://www.youtube.com/watch?v=d7zBePUZMog
https://www.youtube.com/watch?v=nT2znG8cpnI
https://www.youtube.com/watch?v=BEvpWkbmFFI

Kassem Mosse (DE – deep house, techno, minimal)
Gunnar Wendel, afkomstig van Leipzig (Duitsland), is de man die achter Kassem Mosse staat en die de laatste zes jaar voor een paar van de meest opvallende en inspirerende house- en technoplaten heeft gezorgd, door velen vergeleken met producties van Theo Parrish tot Basic Channel.
Na een aantal ep's te hebben uitgebracht, verscheen het debuutalbum van Kassem Mosse in 2012, het jaar daarop snel gevolgd door splitalbums met Joy Orbison en Boddika.
https://www.youtube.com/watch?v=beyYnGVP8nE
https://www.youtube.com/watch?v=AkV3bIQ2pa0

Kelpe (UK – electronica, downtempo, trip-hop)
Kelpe is een Engelse producer die in 2003 in de belangstelling stond van het bekende platenlabel D.C. Recordings.
Zijn muziek wordt ruimschoots beïnvloed door onder ander de bleeps & bass van klassieke Warp-artiesten, de funk van Sly Stone, de minimalistische muziek van Steve Reich en Harmonia, de percussive space-scapes van Tortoise en Do Make Say Think. Hij heeft in 2013 net een nieuw album uitgegeven, wat goed nieuws is voor de fans van Plaid, Four Tet, Boards of Canada en Clark and Dorian Concept!
https://www.youtube.com/watch?v=XkjsIisi5JA
https://www.youtube.com/watch?v=s3IzkzQS4i8

Stellar OM Source (NL/FR – ambient, experimental techno)
Stellar OM Source is het soloproject van Christelle Gualdi die naast het produceren van elektronische muziek, ook dj, visionaire artieste en ontwerpster van utopische architectuur is. Zij staat bekend om de hypnotische kracht van het geluid dat zij door de synthesizers stuurt.
Haar spiksplinternieuwe in juni 2013 uitgegeven album “Joy One Mile” werd uiterst goed onthaald door de muziekwebzine Pitchfork. Bij die gelegenheid werd zij ook geremixt door Kassem Mosse.
https://www.youtube.com/watch?v=vzAOTnvM91Q
https://www.youtube.com/watch?v=I4yQGD2T7EU

[top]

© Nacht van de Onderzoekers